Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Όσον αφορά το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας,ότι το συνολικό ακαθάριστο κόστος ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δαπανών που καλύφθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και των δαπανών της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004».
Από αυτά,  διευκρίνισε, περίπου 2 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από είσπραξη εισιτηρίων, χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα  κλπ. Από τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ, ποσό 2 δισ. ευρώ δαπανήθηκε για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και για νοσοκομεία - «έργα δηλ. που έμειναν στην κοινωνία». Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, το καθαρό ποσό κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 4,5 δισ. ευρώ, στα οποία -όπως σημείωσε- συμπεριλαμβάνονται  παρεμφερή δημόσια έργα.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν νέα δραστηριότητα. Έφεραν τουριστικό ρεύμα στη χώρα. Μόνο από το ΦΠΑ, που εισπράχθηκε από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν, ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ελλάδα έλαβε τεράστια δημοσιότητα.
Συνεπώς από την ανάλυση κόστους- οφέλους, προκύπτει ότι υπήρξε καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: