Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

προς φορολόγηση και τα αγροτεμάχια

Ηλεκτρονικό προσκλητήριο για τη δήλωση στοιχείων αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου και οικισμών ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η επικαιροποίηση του αρχείου για τα χωράφια έχει τριπλό στόχο: την επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε ακίνητο με στόχο έσοδα 3 δισ. ευρώ το 2013, την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, αλλά και τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για κάθε έναν από τους 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Στο πλαίσιο αυτό, εκατομμύρια φορολογούμενοι με αγροτεμάχια εκτός σχεδίου θα κληθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους να δηλώσουν ή τουλάχιστον να τσεκάρουν ότι έχουν δηλωθεί κανονικά τα χωράφια τους.

Σχετική διάταξη έχει περιληφθεί στο άρθρο 21 του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί στις 11 Ιανουαρίου στη Βουλή. Στο συγκεκριμένο άρθρο ορίζεται ότι «φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεούνται να συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση όπως αυτή αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι 31-3-2013 στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 31-12-2012».

Δεν υπάρχουν σχόλια: