Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Νεο «Εξοικονομω»: Απο τελος του 2017 τελικα οι αιτησεις, απο καλοκαιρι η χρηματοδοτηση

Έως τις αρχές της επόμενης άνοιξης, εάν όχι στα τέλη του 2017, αναμένεται τελικά να ενεργοποιηθεί το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», εντείνοντας, έτσι, περαιτέρω την ήδη μεγάλη προσμονή των ενδιαφερόμενων, αλλά και παρατείνοντας την αγωνία της αγοράς, η οποία περιμένει... πώς και πώς την «ανάσα» που μπορεί να αποφέρει στον κλάδο των κατασκευών το πρόγραμμα.
Eάν οι αιτήσεις γίνουν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο -ίσως και λίγο αργότερα- οι χρηματοδοτήσεις του νέου προγράμματος δεν θα τρέξουν πριν από το καλοκαίρι του 2018, χρόνος που βολεύει πολιτικά την κυβέρνηση.



Σημαντικές τροποποιήσεις
Μαζί με το «Εξοικονομώ ΙΙ» έρχονται σημαντικές βελτιώσεις, προκειμένου η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων εκ μέρους των πολιτών να απλουστευθεί και η συνολική διαδικασία να γίνει κατά πολύ ταχύτερη, εν συγκρίσει με την αντίστοιχη του προηγούμενου προγράμματος.
Μία από αυτές είναι η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, οι οποίες θα γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη στο νέο πρόγραμμα. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα, δίχως την υποχρεωτική προϋπόθεση λήψης δανείου από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, ο ενδιαφερόμενος θα καταχωρεί την αίτησή του, τα στοιχεία για τις παρεμβάσεις που πρόκειται να υλοποιήσει και το αντίστοιχο κόστους τους, καθώς και την τράπεζα με την οποία πρόκειται να συνεργαστεί, εφόσον θα επιλέξει την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής με τη μορφή δανείου. Το ανώτατο ύψος των δανείων καθορίζεται σε 25.000 ευρώ (δηλαδή 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατ’ ανώτερο), ενώ η διάρκεια αποπληρωμής κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια.
Επιδότηση
Οι κατηγορίες των δικαιούχων είναι επτά, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ τα παρακάτω ποσοστά επιδότησης προσαυξάνονται κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος. Οι κατηγορίες είναι οι εξής:
1. Όσοι έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 60%.
2. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 10.001 - 15.000 ευρώ ή οικογενειακό από 20.001 - 25.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 50%.
3. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 15.001 - 20.000 ευρώ ή οικογενειακό από 25.001 - 30.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 40%.
4. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 20.001 - 25.000 ευρώ ή οικογενειακό από 30.001 - 35.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 35%.
5. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 25.001 - 30.000 ευρώ και οικογενειακό από 35.001 - 40.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 30%.
6. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 30.001 - 35.000 ευρώ και οικογενειακό από 40.001 - 45.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 25%.
7. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 35.001 - 40.000 ευρώ ή οικογενειακό από 45.001 - 50.000 ευρώ δεν δικαιούνται επιδότησης, αλλά μπορούν να συνάψουν τραπεζικό άτοκο δάνειο.
Επιλέξιμες κατοικίες
Στις επιλέξιμες κατοικίες είναι οι μονοκατοικίες, τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών, καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα. Οποιος επιδιώξει να ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να έχει την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα του ακινήτου ή την επικαρπία και να προκύπτει από τη φορολογική του δήλωση ότι είναι η κύρια ή η πρώτη δευτερεύουσα κατοικία (μη εξοχική). Για να μπορέσουν οι δικαιούχοι να πραγματοποιήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση και να μπουν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν πάρει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) από ενεργειακούς επιθεωρητές.
Δαπάνες και παρεμβάσεις που καλύπτονται
Το πρόγραμμα θα καλύπτει τόσο τη δαπάνη των επιθεωρήσεων και του συμβούλου έργου, όσο και τις δαπάνες των μελετών. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι προ βλέπεται η κάλυψη -από το ποσό της επιδότησης- του κόστους εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ για την εκτέλεση της οικοδομικής εργασίας, όπως και του ΦΠΑ για ορισμένες εργασίες. Να σημειωθεί ότι όσοι εντάχθηκαν στο προηγούμενο «Εξοικονομώ» δεν μπορούν να υπαχθούν στο νέο.
Το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες για:
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων, εξαιρούμενων των «ανοιγμάτων» προς εσωτερικούς χώρους του κτηρίου, θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος).
  • Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, όπως παντζούρια και ρολά.
  • Εγκατάσταση θερμομόνωσης εντός του κτηρίου, χωρίς να καλύπτονται οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα, καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα κ.λπ.). Για να καλυφθούν οι εν λόγω δαπάνες, όπως λέβητας που έχει υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές, πρέπει να πιστοποιήσει ο ενεργειακός επιθεωρητής ότι πληρούνται τα κριτήρια ως προς την ανάλυση και εκπομπή καυσαερίων.
  • Αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού (πχ με ηλιακά συστήματα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: