Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

λύση για τον ενιαίο φόρο

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας  θα έχει την Τετάρτη το μεσημέρι σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να εξετασθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την επιβολή του νέου φόρου, οποίος θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Το βασικό σενάριο για τον νέο φόρο στα ακίνητα προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 50.000 ευρώ, δηλαδή για ένα ζευγάρι έγγαμων φορολογούμενων το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Με τη θέσπιση ατομικού αφορολογήτου ορίου υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο.
Ανοικτό παραμένει το θέμα της κλίμακας με βάση την οποία θα υπολογίζεται η φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα. Η νέα κλίμακα θα έχει 5 - 7 κλιμάκια με τον πρώτο συντελεστή να τοποθετείται στο 0,1%, ενώ ο ανώτατος θα φτάσει στο 1,5% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για συντελεστή 2%, αλλά για ακίνητη περιουσία πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: